Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Parròquia de Santa Maria de Bellvei

El lloc de Bellvei, antigament, formava part del gran terme de Castellet. És documentat el 1037 en la concòrdia d’un plet de límits entre Bernat Otger, senyor del castell de Castellet, i l’abat de Sant Cugat, on s’esmenta la torre que fou de Tedbert “que dicunt Bellvizi” i, també, el lloc de la Muga. La torre de Bellvei no fou mai un castell termenat, sinó una fortalesa menor del tLa primitiva església, antiga capella del castell de Bellvei, va ser substituïda per un temple molt més gran durant el primer terç del segle XVII. La construcció va ser promoguda per la baronesa d’Aguilar, senyora de Castellet. Va ser erigida en parròquia independent el 1859 sota l’arxiprestat del Vendrell.

És un edifici d’una nau, coberta amb volta de canya, i capelles laterals. La façana presenta portal de llinda, una finestra rectangular amb llinda, brancals i ampit de pedra i un campanar d’espadanya de dos ulls, amb campanes datades el 1738. L’altar major és una còpia del que hi havia abans de la Guerra Civil Espanyola, de tipus renaixentista.

La parròquia de Santa Maria, a més d’oferir els serveis parroquials que li són propis, com ara les celebracions de la fe i la catequesi infantil i juvenil, es manté viva enmig del nostre poble amb una presència potser a voltes senzilla però significativa, creiem.

Al cor del nostre poble intenta posar en pràctica el servei de la solidaritat que queda representat en Caritas Parroquial. En aquests temps de crisi, voluntaris cristians intenten alleugerir una mica els patiments amb el servei de distribució d’aliments, sempre mancat i impossible sense els constants ajuts de l’Ajuntament, d’alguna cristians i de molts dels veïns del nostre poble.

Des de fa anys, s’organitza a la plaça Catalunya el Pessebre vivent. En ell, els infants, joves i adults, tenen l’oportunitat de participar i viure una miqueta la festa de Nadal des d’allò que fou en els seus orígens.

A Pasqua s’han recuperat les Caramelles. Els infants i joves del poble passegen els nostres carrers, animant-los i fent el seu recapte que els possibilitarà, a l’estiu, anar a Port Aventura o fer altres activitats.

A l’octubre fem espai a la Mare de Déu del Remei, festa en què també es treballa per recuperar la bonica tradició del pa beneït. Amb l’animació dels Grallers de Bellvei, la gent puja amb els vestits tradicionals fins a l’església, on, en el marc de l’Eucaristia, es beneeixen les coques. Després compartim la coca i l’aigua enriquida que sempre té a bé oferir l’Ajuntament.

TELÈFON: 977 16 81 10 – 657 38 22 63